Tvrdenia ochranárov z výboru Naše Tatry vyvracajú hasiči a lesníci

08.07.2005 Poprad

Vysoké Tatry 7. júla (TASR) - Za nepravdivé označil dnes riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch informácie prezentované mimovládnym ...
Vysoké Tatry 7. júla (TASR) - Za nepravdivé označil dnes riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch informácie prezentované mimovládnym výborom (MV) Naše Tatry na stredajšej tlačovej besede v Bratislave, a to že osem z deviatich požiarov v Tatrách spôsobili lesníci spaľovaním zvyškov po kalamitnej ťažbe. Zdôraznil, že v správe, ktorú v súlade so zákonom o prístupe k informáciám poskytli MV Naše Tatry, takáto informácia nie je.

\"Nie je to pravda. V našej evidencii nie je údaj, že za tým sú lesníci. Doterajšie požiare boli v lese, na rúbanisku, ale aj tam, kde plochy ešte neboli vyťažené. Stali sa prípady, že v niektorých úsekoch sa nepohybovali lesníci, ani nikto z tých, čo kalamitu sprcovávajú, a predsa tam vznikol požiar, \" zdôraznil riaditeľ. Dodal, že v jednom prípade zapríčinili požiar deti, ktoré sa hrali so zápalkami. Ďalšie zatiaľ posudzujú ako požiare, ktoré spôsobila neodborná manipulácia s otvoreným ohňom neznámou osobou.
\"Sme veľmi znechutení tým, čo sme včera počuli. Pokladáme to za vyslovené klamstvo s cieľom diskreditovať štátnu organizáciu, ktorá robí gro výkonov pri likvidácii následkov vlaňajšej kalamity, \" komentoval výstupy z tlačovej konferencie riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Liška. Doplnil, že doposiaľ odstránili kalamitnú drevnú hmotu zo 40 percent plôch v správe ŠL TANAP-u. Ako povedal pre TASR, zvažujú aj právne kroky v reakcii na klamlivé vyjadrenia zástupcu MV Naše Tatry.
 

Vyberte región

mark